FUSIÓN MUSICAL A 10.00 Km de distancia
Posted by alexserra on nov 17, 2010 in Blog | 0 commentsAquesta experiència consolida al Musiclab com un projecte pioner en la creació, investigació i producció de nous formats culturals. Música i tecnologia al servei de la comunicació entre cultures, amb l’objectiu de generar xarxes participatives i de interacció cultural entre diferents llenguatges musicals.
El pilot forma part del programa del Taller sobre l’Herència Cultural de les Arts Escèniques a travès de l’Internet del Futur que té lloc a l’Institut Avançat de Ciència i Tecnologia de Corea (KAIST). L’esdeveniment va comptar amb la presència virtual de Santi Sánchez i Sergio Ramos, impulsors de Musiclab.
Dues arts centenàries aprenen a improvisar juntes
Des del plató principal de Citilab, l’equip Musiclab i I2cat va realitzar la gestió audiovisual i de conectivitat d’aquesta “jam session” (improvisació musical) per trobar un punt de contacte musical entre dues cultures tocant en directe des de Cornellà i Corea per Internet gràcies a l’interconnexió de les xarxes TEIN3 i GEANT.
La col·laboració va ser recíproca: mentres els dos catalans van tocar des de Cornellà, un grup de músics coreans, dirigits per Byunggon Kim, líder de l’Orquestra Municipal de Corea del Sud Daejeon Yeonjeong, van improvisar fragments de pansori. Després, es van intercanviar els papers i van ser els asiàtics els que van aportar una melodia per tal que els integrants de Musiclab incorporèssin el ritme de la interpretació.
Els estils que van tocar aquest duet d’artistes i el grup coreà eren una base rítmica basada en el gènere flamenc de la familia de la Soleá que va servir de un punt de trobada amb les melogies tradicionals coreanes del Chungmori, ja que es construeixen sobre una mètrica rítmica molt similar.
Primera pedra d’un important pont cultural
La connexió entre els dos centres es va fer mitjançant DVTS, un sistema multiplataforma que permet l’enviament i la recepció de senyals de video digital a travès d’Internet. El software fa possible que tant l’imatge com l’audio que es van emetre des del Citilab i el KAIST es puguessin sincronitzar de tal manera que semblara que els dos grups estaven compartint un mateix escenari, malgrat la distància de milers de kilòmetres que els separaven.
Aquesta experiència pot ser la primera pedra per a la creació d’un canal estable de col·laboració i d’intercanvi entre músics i investigadors coreans i del nostre pais.
FUSIÓ MUSICLAB A 10.000 Km de distància
Un entorn tecnològic estable: tecnologia al servei de la cultura popular
Gràcies a la col.laboració entre Musiclab i la fundació i2cat l’experiència permetrà avançar en la investigació respecte a nous formats i continguts de creació a distància aplicats a la cultura. El fet d’haver trobat un protocol tècnic estable per a la viabilitat del projecte, planteja un nou escenari respecte a la funcionalitat de la tecnologia aplicada a la utilitat i el futur dels continguts culturals tradicionals. Aquesta experiència ens mostra que el contingut creatiu pot desenvolupar-se sense que la tecnologia sigui un llast, i sobretot pugui ser funcional, dirigit a, i d’interès de, tant catedràtics com a pastors
Un pont online entre cultures: connexió cultural euroasiàtica.
L’experiència aporta noves possibilitats respecte a la comunicació i interacció entre cultures. El fet que dues tradicions musicals, la tradició rítmica mediterrània i la tradició musical coreana puguin haver realitzat una trobada musical significa que la tecnologia ha facilitat la comunicació entre dos mons “a priori” desconnectats. Mons que han trobat un lloc comú en la seva tradició cultural, que obre un camí per a la interacció molt suggerent.
Aquest fet planteja la possibilitat de
- que les diferents corrents culturals intercontinentals puguin començar a entrellaçar projectes sostenibles que faciliti la interacció i la comunicació de sectors que contenen (de vegades amb hermetisme) el contingut de la història en les seves representacions
- que s’obri una nova porta per a la socialització de la cultura des del punt de vista global. Generant les condicions per a un cultura compartida sense deixar de conservar el patrimoni que cada cultura té.
Nous continguts interculturals online al servei de la tradició.
La tecnologia i la passió per la música van fer possible compartir un moment màgic de descobriment entre dues tradicions musicals que no es coneixien, la rítmica mediterrània d’arrel i la pansori (música tradicional coreana), a més de 10.000 kilómetres de distància. Aquesta experiència pionera, impulsada conjuntament per Musiclab i la Fundació i2CAT, va resultar tot un èxit malgrat la gran dificultat tècnica d’una sincronització tant delicada.