Segona sessió pedagògica MUSICLAB
Posted by alexserra on oct 18, 2010 in Blog, Uncategorized | 0 commentsLa segona sessió pedagògica Musiclab va complir les expectatives.
Pedro Javier González, guitarrista del país amb un recorregut musical molt extens als últims anys, col·laborador d’artistes com ara Manolo Garcia, Victoria dels Àngels o Serrat entre d’altres i amb un recorregut discogràfic d’obra musical original que ha passat de produir-se amb discogràfiques multinacionals al fenomen de l’auto-producció com a eina principal de la seva carrera musical. La historia dels seus treballs discogràfics ens va deixar una entrevista on explica amb detall situacions relacionades amb la industria musical molt interessants, explicant els moments importants que han influït decisivament al llarg de la seva carrera des del seu primer treball musical, ara fa aproximadament tres dècades, i on ens mostra algunes de les claus i dels recursos que els músics i artistes utilitzant per a la creació musical.
La sessió pedagògica va mostrar aspectes mot importants de l’afinació de la guitarra i com poder fer de la guitarra un “petit” instrument orquestral per a poder acompanyar i desenvolupar melodies alhora, i fer-ho des de diferents estils musicals.
Cornellà, Viladecans, Sant Boi de Llobregat i Mataró van poder gaudir d’una sessió de luxe que el nostre artista va conduir amb professionalitat.
MUSICLAB prepara ja la propera sessió Llibert Fortuny, “El rol del saxo el segle XXI”. Dimecres 21 d’abril a les 19:00h. Podrem seguir la sessió en directe des de les seus dels centres col·laboradors amb possibilitat de interactuar amb l’artista o via streaming on des del chat podrem preguntar a l’artista les seves motivacions, recursos, experiències…
ESTRATÈGIES D’ADAPTACIÓ PER A la GUITARRA.
Elements bàsics d’acústica per a la guitarra
En aquesta ocasió em centraré especialment en els aspectes de l’afinació en la guitarra que m’han preocupat durant molt temps fins a arribar a comprendre el que s’ha de fer i el que NO s’ha de fer. És a dir, quines són les combinacions que podem esperar que ens sonin bé per afinar la guitarra en el sistema temperat, i quines no, tenint en compte que intuïtivament molts de nosaltres (m’incloc) hem utilitzat referències enganyoses durant molt temps obtenint mediocres resultats. Haig de ressaltar que tota la informació que donaré està basada en uns casos en percepcions personals i en uns altres en conceptes tècnics i, per descomptat, les primeres seran discutibles encara que crec útil aportar perquè l’experiència m’ha demostrat la seva eficàcia.
Errors comuns dels guitarristes afinant la guitarra
a. Vibració d’una corda, greus, agudes.
b. L’afinación temperada.
i. Jo també vaig badallar quan em van parlar de l’afinació temperada, això em va fer perdre molt temps per afinar la guitarra entre tema i tema en els concerts i en els estudis d’enregistrament, a més de quedar-me sempre amb la sensació de que no estava ben afinada.
ii. Sons que ens semblen afinats. Fase. Les octaves.
iii. La divisió occidental. El problema amb la cinquena justa.
c. Com “desafinar” correctament la guitarra. (fora de fase). Afinación amb harmònics.
Tècniques d’interpretació per a la guitarra
En aquest apartat desenvoluparem algunes estratègies per la imterpretación i l’adaptació de cançons per a la guitarra. La idea neix del ritme de bossa-nova i consisteix en la independència del baix. Veurem alguns exemples. A més indicarem les possibilitats de com distribuir les notes de la melodia i mètodes per prendre decisions respecte a l’acompanyament, tonalitat, moviments harmònics o el desenvolupament melòdic, per citar alguns criteri importants que incideixen decisivament en la interpretació musical dels guitarristes.
La independència del polze de la mà dreta
a. Ritme de bossa-nova.
b. Terres en el baix.
Estratègies per versionar un tema per a guitarra sola.
a. Com triar el tema.
i. Objectius.
ii. Anàlisi melòdica i harmònic
iii. Decidir la tonalitat. Cordes a l’aire, etc.
b. Semblances amb la tècnica beatbox i la compressió mp3.
c. Mètode:
i. Harmonia i melodia.
ii. Subdividir en corxeres, negres…
iii. Assignacions: nota melodia, baix, accent, nota fantasma, cop, etc.
iv. Accents per explicar el compàs.
Guitarra i tecnologia
Tal vegada algun de vosaltres sapigueu el que fa la compressió d’àudio mp3. Es tracta bàsicament d’eliminar informació enganyant al nostre cervell perquè el fitxer ocupi molt menys volum de dades i pugui ser enviat amb major rapidesa i menor cost mentre el resultat acústic és molt similar al fitxer que contindria totes les dades originals i en la majoria dels casos és gairebé impossible de diferenciar. Aquesta idea és bàsica per a l’objectiu que em proposo explicar, comprendre que el nostre cervell és “creatiu” i es pot “inventar” el que nosaltres no li diem però que li donem pistes, és un recurs que utilitzo molt per adaptar missatges musicals.
La guitarra no és una orquestra però escollint adequadament les notes, els silencis i repartint convenientment els accents podem aconseguir una exposició d’allò més eficaç sense que per això hagi de ser molt difícil de tocar.